ile dziennie brac EPA i DHA ? nie mam diety aktualnie, nie jem ryb więc kapsy będą jedynym źródłem tych tłuszczów dla mnie a tak konkretniej chodzi o suplement olimpu gdzie w jednej kapsułce jest 550 mg EPA i DHA drugie pytanie czym różni się sport edition od zwykłego olimp gold omega ? bo skład kapsułki widzę ten sam przecież
Witam Czy dawka 2g ALA, 1,5 g EPA i 1,5g Dha dziennie jest odpowiednia? Czy jesli jednego dnia zjem 3g DHA wraz z EPA to na drugi dzień już nie trzeba ich dostarczać? Bo z tego co się orientuję to wychodzi na to że trzebaby było codziennie jeść rybę zeby te DHA oraz EPA dostarczyć. Jeżeli nie to jaka dzienna dawka jest zalecana?
[...] jak omega-3 ma tak niezwykle właściwości. Jednak nie można popadać w wielkie podniecenie, bo badania mówią o korzyściach wyżej wymienionych w przypadku dawek rzędu 2-5g epa/dha na dobę. http://www.blog.postawnazdrowie.pl/wp-content/uploads/omega3.jpg Czym są EPA i DHA? Są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone należące do grupy Omega-3. To [...]
Pierwsze pytanie odnośnie przeznaczenia? Najprostsza odpowiedz: dla wszystkich którzy chcieliby zmieścić się w korzystnym dla zdrowia poziomie tkanki tłuszczowej - dla mężczyzn będzie to 10-15% dla kobiet 18-24%. Przejdźmy do konkretów - podstawowe pytanie jak czujecie się po takim posiłku: duża porcja gotowanej piersi z kurczaka (150g), średnia [...]
[...] formy aktywności : 3x w tygodniu fbw, stretching Cel : redukcja (tłuszczu) rozłożona w czasie Ograniczenia żywieniowe : brak Stan zdrowia : chyba dobry Stosowane aktualnie preparaty : wpc, omega3-epa+dha, kompleks wit.-min., kreatyna, pomper, cutting edge, coleus forskohlii,zma Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tak, ale na razie nie [...]
[...] - zarówno przedtreningowe jak i potreningowe. Pomocny temat: Kreatyna dla 'laików'. Jak również pomocna może być omega3. Co ona powoduje? Zaczynając od: -deficyt DHA/epa u osób dorosłych przyczyniać się do rozwoju chorób psychicznych (depresja) -epa/dha są nawet skuteczniejsze od niektórych leków przeciwdepresyjnych. -deficyt może [...]
[...] nasz sposób odżywiania - patrząc na statystycznego mieszkańca nie tylko Polski,ale naszej części Europy a tym bardziej Ameryki - idealny nie jest. Btw - w Polsce spożycie epa/dha wynosi ok. 125mg dziennie! 0,125g! http://imageshack.com/a/img909/8440/ae3e20.png Kolejny argument - porównajcie żywotność naszych praprzodków a nasz średni wiek [...]
[...] atomie węgla. Omega-3 Źródła tych kw. tłuszczowych to w przypadku: -kwas alfa-linolenowy(ALA) - siemieniu lnianym/oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym, zielonych warzywach liściastych. - EPA czyli kwas eikozapentaenowy i DHA czyli kwas dekozaheksaenowy - Ich głównym źródłem są ryby morskie, algi. Omega-6 Do [...]
[...] właściwościach nalezą np.: gymnema sylvestre cynamonowiec kwas alfa liponowy banaba kozieradka pospolita żeń-szeń prawdziwy gorzki melon ocet jabłkowy czy inne substancje: epa/dha chrom wanad Czy tez 'lekkie' właściwości posiada wapń oraz magnez. ......a na pewno ich braki nie poprawiają sytuacji. Te są najczęściej dostępne i najczęściej [...]
[...] po otwarciu należy przechowywać w lodówce. 2 Siemię lniane - to źródło między innymi zdrowych tłuszczy i błonnika, ma właściwości antyoksydacyjne i zapobiega rakowi. 3 Preparaty z błonnikiem - to jedyna opcja; używaj ich jeśli uważasz, że nie dostarczasz go odpowiednio dużo w diecie. Przez 28 dni pijemy 5 shaków dziennie. Raz w tygodniu [...]
[...] układu immunologicznego) Zakup jednoskładnikowego suplementu zawierającego glutaminę jest mało ekonomicznym rozwiązaniem. Według przesłanek brazylijskich uczonych z Departamentu Fizjologii i Biofizyki z Uniwersytetu w Sao Paulo poziom glutaminy we krwi możemy normować poprzez suplementację aminokwasami rozgałęzionymi. Eksperyment z [...]
[...] syntetyzować i muszą być one dostarczane z zewnątrz. Wśród nich wyróżnia się: - kwas alfa-linolenowy – ALA (występujący w siemieniu lnianym, orzechach włoskich czy oleju rzepakowym) - kwas eikozapentaenowy – EPA (źródłem są ryby takie jak np. makrela, łosoś, dorsz, tuńczyk) - kwas dokozaheksaenowy – DHA (źródła podobnie jak EPA) Kwasy te są [...]
[...] Bieda, niewiedza czy może już tradycja? A’ propos starych książek kucharskich – ciężko w nich znaleźć tak modne dzisiaj surówki. Niewiedza i zamieszanie także w sklepach Niestety, współczesne pokolenia zjadające przemysłowo przerobione tłuszcze pozbawiają się magnesu tlenowego NNKT, a w zamian faszerują się zdegenerowaną ich formą. [...]
Antocyjany, pochodne antocyjanidyn są benzopiranowymi barwnikami warzyw i owoców. Wykazują one działanie antyutleniające, dzięki czemu tłumaczy się ich prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Poniżej znajduje się artykuł badający wpływ spożywania pożywienia bogatego w antocyjany na poziom kwasów omega-3 we krwi. Zamieszczone badanie [...]
Prozdrowotne właściwości kwasów n-3 wykazano głównie w profilaktyce i leczeniu chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorobach nerek, reumatycznym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, chorobie Leśniowskiego-Crohn'a i przewlekłej zaporowej chorobie płuc. Zmiany nawyków żywnościowych spowodowały zmianę stosunku kwasów [...]
Po krótce, wyjaśnienie podstawowych właściwości i znaczenia. Rola kwasów omega (z nieopublikowanego poradnika suplementacji): Kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA, EPA, DHA) oraz niektóre omega-6 (GLA, DGLA) wykazują właściwości [...]
[...] się Lucesse/Luccese czy Capannina z Plusa lub Lidla, czy może raczej Ybarra albo Gaccio d'oro? Sprawa „rzadkich" kwasów tłuszczowych - wyczytałem że dziennie min 1g epa + dha. Myślałem o kapsułkach z Omega-3 przykladowo: Omega-3 Olimp 120 kaps. - 14 zł, Elanda 100 kaps. - 10 zł A 4 kapsułki Elana to: OMEGA-3 700 mg - 360 mg (EPA) 240 mg [...]